Kuva Sirkka Alamäki
Kuva Sirkka Alamäki

Jalostus

Maltankoiran rotumääritelmä

Ryhmä: 9

FCI:n numero 65

Hyväksytty: FCI 17.12.2015 Kennelliitto 29.11.2016

Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry

Linkki: Suomen Kennelliitto - maltankoiran rotumääritelmä (pdf)


MALTANKOIRA (MALTESE)
Alkuperämaa: Keskinen Välimeren alue
Vastuumaa: Italia

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat

Alaryhmä 1 bichonit ja sukulaisrodut Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rotu ei ole nimestään huolimatta kotoisin Maltan saarelta, vaan nimi "maltese" on peräisin seemiläisestä kantasanasta "màlat", joka tarkoittaa satamaa tai turvapaikkaa. Sama alkuperä näkyy monessa Välimeren alueen paikannimessä, esimerkkeinä Adrianmeren saari Méléda, Melitan kaupunki Sisiliassa, ja myös Maltan saari. Tämän pienikokoisen rodun esi-isät elivät keskisen Välimeren satamissa ja rannikkokaupungeissa, missä ne metsästivät satamien varastoissa ja laivojen lastiruumissa runsaina esiintyviä hiiriä ja rottia. Aristoteles (384-322 eKr.) mainitsee oman aikansa koiria luetteloidessaan pienikokoisen koi- rarodun, jota hän kutsuu nimellä "canis melitensis". Nämä koirat tunnettiin muinai- sessa Roomassa rouvien suosittuina seuralaisina, joita jo ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla vaikuttanut latinalainen runoilija Strabon ylisti. Monien renessanssin ajan maalareiden teoksissa tämän tyyppiset pienet koirat esiintyvät salon- kien kaunottarien rinnalla.

YLEISVAIKUTELMA: Pienikokoinen, rungoltaan pitkähkö. Runsas, hyvin pitkä, valkoinen karvapeite. Hyvin tyylikäs ja ylväsryhtinen.

Pohjoismainen Kennelunioni

Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Islands
Norsk Kennel Klub
Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben Svenska Kennelklubben

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus on noin 1/3 säkäkorkeutta pitempi. Pään pituus on 6/11 säkäkorkeudesta. Rintakehän ympärysmitta on 2/3 säkäkorkeutta suurempi. Kuonon pituus on 4/11 (eli alle puolet) koko pään pituudesta. Kuonon syvyys on ainakin 20 % kuonon pituutta pienempi. Hännän pituus on noin 60 % säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Eloisa, helposti kiintyvä, kiltti ja hyvin älykäs.

PÄÄ: Melko leveä, kallon leveys on hieman yli puolet pään pituudesta.
Kallo: Kallo on hieman kuonoa pitempi; kallon leveys poskikaarien kohdalta on sama kuin kallon pituus ja siis hieman yli puolet pään pituudesta. Pituussuunnassa kallo on hivenen munanmuotoinen, päältä litteä, kallon harjanne on tuskin havaittavissa. Otsaluut ja kulmakaaret ovat hyvin kehittyneet. Otsauurre on hyvin vähäinen. Ohimon luut ovat sivuilta hieman kaarevat.
Otsapenger: Otsapenger voimakkaasti erottuva, muodostaen 90 asteen kulman.
Kirsu: Suoraan kuononselän jatkeena. Sivulta katsottuna kirsun etulinja on pysty- suora. Kirsu on suuri, pyöreä ja ehdottomasti musta. Sieraimet ovat avoimet. Kuono: Kuonon pituus on hieman alle puolet pään pituudesta. Kuonon tyvi silmien alta on hyvin meislautunut. Kuonon syvyys on selvästi pienempi kuin sen pituus. Kuonon sivut ovat yhdensuuntaiset mutta edestä katsottuna se ei saa näyttää nelikulmaiselta, sillä kuonoselkä liittyy kuonon sivuihin kaarevasti. Kuono on suoralinjainen ja sen keskellä on selvä uurre.
Huulet: Edestä katsottuna ylähuulet muodostavat liitoskohdassaan hyvin avoimen kaaren. Huulet eivät ole kovin syvät, suupieli ei ole näkyvissä. Ylähuulet myötäilevät täysin alahuulia, joten kuonon alalinjan muodostaa alaleuka. Huulten reunojen tulee olla ehdottomasti mustat.
Leuat / hampaat: Normaalisti kehittyneet leuat, siroilta vaikuttavat, täydellisesti toisiinsa sopivat. Alaleuan luun ovat suorat. Alaleuka ei ole liian voimakas, mutta ei myöskään liian heikko. Hammaskaaret sopivat toisiinsa täydellisesti, hampaat ovat valkoiset ja täysilukuiset. Leikkaava purenta.
Silmät: Ilme eloisa ja tarkkaavainen. Silmät ovat keskikokoa suuremmat ja muodoltaan pyöreähköt. Silmäluomet ovat tiiviit. Silmät eivät koskaan ole syvällä sijaitsevat, vaan vain aavistuksen ulkonevat. Katse suuntautuu lähes suoraan eteen- päin. Edestä katsottuna silmissä ei tule näkyä kovakalvoa (silmänvalkuaista). Silmät ovat väriltään tumman okran väriset. Silmäluomien reunat ja vilkkuluomet ovat mustat.
Korvat: Lähes kolmion muotoiset, niiden leveys on noin 1/3 pituudesta. Korvat ovat kiinnittyneet korkealle poskikaarien yläpuolelle, riippuvat päänmyötäisesti ja ovat tyvestään hieman koholla.

KAULA: Vaikka kaula on runsaskarvainen, kaartuva niskalinja erottuu selvästi. Kaulan pituus on noin puolet säkäkorkeudesta. Kaulan asento on ryhdikäs. Ei löysää kaulanahkaa.

RUNKO: Pituus olkanivelestä istuinluiden kärkeen on 1/3 säkäkorkeutta suurempi.
Ylälinja: Suora hännän kiinnityskohtaan asti.
Säkä: Hieman selkälinjaa korkeammalla.

Selkä: Pituus yli puolet säkäkorkeudesta.
Lantio: Lanne-selkälinjan jatke. Lantio on hyvin leveä ja pitkä ja vaakatasoon nähden 10 asteen kulmassa.
Rintakehä: Tilava, syvä, hyvin kehittynyt, ulottuu kyynärpäiden alapuolelle. Kylki- luut eivät ole liian kaarevat. Rintalasta on hyvin pitkä.

HÄNTÄ: Kiinnittynyt lantion tasolle, tyvestään paksu ja kärjestään ohut. Häntä muodostaa yksinkertaisen suuren kaaren, jonka kärki jää lonkkaluiden väliin ja koskettaa lantiota. Jommallekummalle sivulle kaartunut häntä sallitaan.

RAAJAT
ETURAAJAT:
Yleisvaikutelma: Kokonaisuudessaan rungonmyötäiset, suorat ja yhdensuuntaiset. Lavat: Pituus 1/3 säkäkorkeudesta. Viistot, lapojen kärjet selvästi etäällä toisistaan. Olkavarret: Lapaa pitemmät ja hyvin kulmautuneet.
Kyynärpäät: Eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
Kyynärvarret: Kuivat, eivät kovin lihaksikkaat mutta koiran kokoon nähden melko vahvaluustoiset.
Ranteet: Samassa pystysuorassa linjassa kuin kyynärvarret, joustavat, eivät saa olla muhkuraiset. Ohuen ihon peittämät.
Välikämmenet: Samat ominaisuudet kuin ranteessa. Lyhyytensä vuoksi pystysuorat.
Etukäpälät: Pyöreät, varpaat tiiviit ja kaareutuneet. Kaikkien polkuanturoiden tulisi olla mustat. Kynsien tulisi myös olla mustat tai ainakin tummat.
TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Kokonaisuudessaan vahvaluustoiset, yhdensuuntaiset ja takaa katsottuina pystysuorat pakarasta maahan.
Reidet: Lihaksikkaat ja hieman viistot. Takareuna on pyöristynyt.
Polvet: Normaalirakenteiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
Sääret: Uurre luun ja jänteen välissä on vain heikosti erottuva. Sääret ovat
55 asteen kulmassa vaakatasoon nähden ja hieman reisiä pitemmät.
Kintereet: Kinnerkulma on 140 astetta.
Välijalat: Etäisyys maasta kintereeseen on hieman yli 1/3 säkäkorkeudesta. Välijalat ovat melko lyhyet ja täysin pystysuorat.

Takakäpälät: Pyöreät, varpaat tiiviit ja kaareutuneet. Kaikkien polkuanturoiden tulisi olla mustat. Kynsien tulisi myös olla mustat tai ainakin tummat.

LIIKKEET: Tasapainoiset, vapaat, kevyesti maata koskettavat. Ravissa askel on lyhyt ja hyvin nopea.

NAHKA: Hyvin tiivis kaikissa osissa runkoa, tummia ja punaviinin värisiä pigmenttiläiskiä erityisesti selässä.

KARVAPEITE

Karva: Tiheä, hohtava, kiiltävä, raskaasti laskeutuva ja silkkinen. Hyvin pitkä ja kauttaaltaan suora koko rungossa, vailla minkäänlaista laikeikkuutta tai kihartumista. Rungon karvapeitteen tulee olla säkäkorkeutta pitempää ja laskeutua viitan tavoin raskaasti maahan asti. Karvapeitteen tulee olla tiiviisti rungonmyötäistä, kauttaaltaan peittävää eikä se saa muodostaa töyhtöjä tai tupsuja. Hapsut ovat sallittuja eturaajoissa kyynärpäistä käpäliin ja takaraajoissa polvista käpäliin. Ei pohjavillaa. Päässä karvapeite on hyvin pitkää, samoin kuonossa, jossa se sulautuu partaan, sekä kallossa, jossa se laskeutuu sulautuen lopulta korvat peittävään karvoitukseen. Hännän karvat laskeutuvat toiselle puolelle runkoa, ts. kupeen ja reiden päälle; häntäkarvojen tulee ulottua kintereeseen.
Väri: Puhdas valkoinen, vaalea norsunluunsävy on sallittu. Hieman vaaleaa oranssinväristä vivahdetta suvaitaan, mutta se ei ole toivottavaa ja luetaan virheeksi.

KOKO JA PAINO

Säkäkorkeus: Urokset 21-25 cm Nartut 20-23 cm.

Paino: 3-4 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista on luettava virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

 •  Molemminpuolinen karsastus (kierosilmäisyys)

 •  Liian pitkä runko

  VAKAVAT VIRHEET:

 •  Kyömy kuononselkä.

 •  Voimakas alapurenta.

 •  Säkäkorkeus uroksilla yli 26 cm tai alle 19 cm, nartuilla yli 25 cm tai alle 18

  cm

  HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 •  Vihaisuus tai liiallinen arkuus

 •  Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

 •  Korostuneesti erisuuntaiset tai yhtyvät pään linjat.

 •  Täydellinen pigmentin puute kirsussa tai muun värinen kuin musta kirsu

 •  Yläpurenta

 •  Herasilmä

 •  Täydellinen pigmentin puute silmäluomien reunoissa

 •  Hännättömyys tai normaalia lyhyempi häntä (synnynnäinen tai typistetty).

 •  Kähärä karvapeite

 • Muu kuin valkoinen väri, vaaleaa norsunluunväriä lukuun ottamatta.

 •  Poikkeavan väriset läiskät riippumatta niiden laajuudesta.

  HUOM: Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

  Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.