Kuva Jaana Ruokonen

Turkin nyytitys


Maltankoira on "turkkikoira" ja sen viehättävyys onkin sen pitkässä maahan saakka laskeutuvassa valkeassa turkissa. Kuinka tämä on sitten mahdollista - eikö maltankoira voikaan viettää normaalia koiranelämää - tonkia kukkapenkkiä - peitellä sinne ja tänne herkkupalojaan - juosta metsässä ja hiekkateillä - uida kesällä ja kirmata pallon perässä hiekkarannalla muiden koirien tapaan??? Kyllä voi, mutta silloin voit unohtaa pitkän turkin ja voit ottaa sakset ja pitää maltalaisesi lyhyessä turkissa ja nauttia koirasi "harrastuksista", mikä sekin on tosi hauskaa.

Jos kuitenkin haluat kasvattaa ja ylläpitää maltalaisesi sille tyypillisessä kauniissa pitkässä turkissa, se kysyy sinulta paljon aikaa ja työtä sekä tiettyjä tietoja ja taitoja. Sinun tulee myöskin sopeuttaa koirasi jo pienestä pitäen kaikkiin niihin toimenpiteisiin, joita turkin vaaliminen edellyttää. Siitä lähtien kotonasi tepsuttelee "paketoitu" maltankoira. Työ on päivittäistä ja pitkäjänteistä. Tarvitset myös tiettyjä aineita ja tarvikkeita sekä sorminäppäryyttä ja taitoa käyttää niitä.

Mitä tarvitset:

Metallikampa, teräspiikkinen harja, "nyytityspaperia", kumilenkkejä, sakset, "nyytitysgeeliä tai öljyä", talkkia, teippinauhaa, klipsejä ja hyvänä apuna karvojen erottelussa on sukkapuikko.

Tästä voit sitten aloittaa:

Pese ensin maltalaisesi ja kuivaa föönillä huolellisesti. Likaista turkkia ei kannata nyytittää - siitä on enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Valitse koirasi turkille sopiva shampoo ja hoitoaine. Merkkejä on markkinoilla useita, ja pesu- ja hoitoaineet löytyvät yleensä kokemuksen kautta. Kasvattajalta saat hyviä vinkkejä tuotemerkeistä.

Turkin nyytitys kannattaa aloittaa päästä:

Pääkarvat kerätään päälaelle ja nyytitetään, samoin kuin kuonokarvat.

Sitten voit aloittaa nyytittää kuvien osoittamalla tavalla koiran rungon.
Jos turkki on runsas ja pitkä voit jakaa karvat useampaan nyyttiin tai laittaa nyyttejä useampaan kerrokseen.

Näin teet nyytit:

Laita sopivan kokoinen karvanippu keskelle nyytityspaperia, taittele paparin sivut karvan päälle, taittele paperi 3-4 osaan ja kiinnitä nyytti kumilenkillä.

Ja tältä maltalaisesi näyttää nyytitettynä:


Kuinka tehdään "topknot" maltankoiralle ?

Maltankoiran kampakseen ei ole mitään standardia, miltä sen pitäisi näyttää. Näyttelyissäkin pään karvat voivat olla yhdellä tai kahdella ponihännällä tai ns. topknoteilla. Rusetin värin ja koon voi valita oman mielen mukaisesti.

Topknotteja varten, sido pääkarvat pienillä kumilenkeillä ponnareiksi lähekkän pään päälle. Kääri ponnarin juuresta silkkipaperin palan ja käännä kaksin kerroin, kiinnitä kumilenkillä ja somista rusetilla.

Maltankoira yhdellä topknotilla.
Maltankoira yhdellä topknotilla.
Maltankoira kahdella topknotilla.
Maltankoira kahdella topknotilla.